Çocuklar çalışmak değil oynamak isityor

09:06

RIHA - Suriye'de 5 yılı aşkın süredir devam eden savaştan, aileleriyle birlikte kaçarak Urfa'ya yerleşen Dellal, Sadir ve Ahmet, çalıştırılarak istismar ediliyor. Okula gitmek ve oyun oynamak isteyen çocuklara başki bir yaşam sunulmuyor.

Dellal, Sadir ve Ahmet Suriye savaşından aileleriyle beraber kaçarak Türkiye'ye gelen 10 yaşında üç çocuk. Urfa'da yaşayan çocuklar çalıştırılarak istismar ediliyor. Çocuklar yaşadıkları durumun gerçekliğinin ise farkında. Öyleki Dellal, mendil satarken karşı karşıya kaldığı nefret söylemlerini anlatırken şöyle diyor: "Mendil satmak için insanlara yaklaştığımızda çoğu zaman çok kötü davranıyorlar. Hakaret, küfür ediyorlar, edilen küfürleri söylemek istemiyorum çünkü çok kötü şeyler söylüyorlar. Bazen de kalabalık yerlerde ayaklar altında bile kalıyoruz."

'Elbiselerimiz yırtık ve eski bu beni çok üzüyor'

Konuşmasına mendil satmak istemediğini söyleyerek devam ediyor Dellal, ve devamında da "Ben de diğer çocuklar gibi okula gitmek istiyorum. Elbiselerimizin çoğu yırtık ve eski, bu beni çok üzüyor. Her mendil satmak için gün buraya geliyoruz. İnsanlar bazen bize kızıyorlar, bağırıyorlar ama biz yine de buraya gelmek zorundayız. Yoksa aç kalırız" diyor.

'Tek hayalim okula gitmek'

Sadir de kardeşi gibi tek hayalinin okula gitmek ve temiz giysiler giymek olduğunu söylüyor. Suriye'de kalan hayatlarını çok özlediğini söylemeden de geçmiyor Sadir. Sadir, "Burada çok zorlanıyoruz, bazen mendilleri kimse almıyor, buradaki devlet de bize bakmıyor. Havalar bazen çok soğuk oluyor ve biz dışarıda olduğumuz için çok üşüyoruz. Okula gitmek bir de güzel elbiselerimin olmasını çok isterdim. Benimkilerin hepsi yırtık. Sürekli çalıştığımız için oyun oynamaya hiç zamanımız olmuyor."

'İstediğim her şeyi yemek istiyorum'

Dellal ve Sadir gibi Ahmet de de yaklaşık üç yıldır Urfa'da yaşıyor. Okul yaşı geldiğinde okula gitme fırsatı yaratılmadığı için de o da elindeki tartı cihazından kazanç sağlamaya çalışıyor. En çok soğuk havalarda çalışmakta zorlandığını söylüyor Ahmet. Sabahtan akşama sokakta kaldığını ve eline çok az para geçtiğini belirtiyor. Eski hayatlarını çok özlediğini söylemeden de geçmiyor "Evimize dönmek istiyorum. Sokakta oyun oynayıp, okula gitmek istiyorum. Bir de acıktığım zaman karnım doyana kadar istediğim her şeyi yemek istiyorum."