MEDYA KRİTİK

Cinsel istismarı ‘zorla ilişki’ olarak meşrulaştıran eril medya

22/9/2016

Eril medya yine çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı haberini “zorla ilişki” olarak tanımlayarak erkeğin saldırısını meşrulaştıran yöntemlerine devam ediyor. Ana akım medya çocuğa yönelik cinsel istismarı "zorla ilişki" olarak görüyor ve çocuğu nesneleştirerek magazin malzemesi haline getiriyor.

İlber Ortaylı'nın 'cahil'liğine veriyoruz

16/9/2016

Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ceren Çıplak'ın, yaptığı ses kaydında da yer alan "Türkiye'yi cahiller yönetiyor" sözlerini taşıdığı haberinin ardından İlber Ortaylı'nın 'cahilce' yaptığı linç girişimine 'Dur!' diyoruz ve kullandığı "Küçük kıza akıl verdiler" sözlerini kendisine iade ediyoruz.

Kadın yaşamına saldıran erkek basını teşhir ediyoruz!

04/9/2016

“Ve yazıyoruz... Erkekler ne der diye düşünmeden yazıyoruz” diyen JINHA, kadın odaklı haberciliğinde elbetteki öz savunmaya geçiyor ve “Özel olan politiktir” şiarıyla, kadınların özel hayatına her alanda ve her anlamda saldırabileceğini düşünen ataerkiyi ve erkek basını teşhir ediyor.

Erdoğan TRT Çocuk'ta!

20/8/2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel kanalına dönüşen TRT, çocuk kanalının bile yayınını kesip Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 konuşmasını yayınladı.

Cinsel şiddet haberlerinde medyaya yönelik öneri ve talepler

10/6/2016

Erkek egemen olan medya ise cinsel saldırı haberlerini "erkeğin seksi" olarak görmeyi sürdürüyor. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ise, cinsel şiddet, saldırı ve istismar haberlerinde medyaya yönelik öneri ve taleplerde bulunuyor.

KADIN CİNAYETİ HABERİ NASIL YAPILMAZ 101

31/3/2016

Yine bir erkek “sevdiği” kadını öldürmüş. Şanlıurfa’da servis şoförlüğü yapan Mahmut Zafer O., 37 yaşındaki Sibel Çadırcı‘yı boğarak öldürdükten sonra halıya sarmış sonra da cesedinin üstüne kolonya döküp yakmış. Sibel Çadırcı üç çocuk annesiymiş. Zaten Mahmut Zafer O., bu çocukların servis şoförüymüş. Çocuklar evdeyken evi basıp annelerini öldürüyor. Polise ve itfaiye haber verenler de onlar.

Kadınsız Medyanın Camı Kılıcak

28/3/2016

Gazetecilik her zaman bir “erkek mesleği” olarak görüldü, belki de öyle olması istendi. Kadınlar bu eril rekabet ortamında her ne kadar pes etmeden habercilik yapmaya çalışsa da, yukarıdaki cam tavan bâki kaldı. Görünmez olduğu düşünülen bu “cam tavan”, kadınların penceresinden bakıldığında çelik kadar sert ve gece karanlığındaki fosforlu tabelalar kadar belirgindi…

İstanbul'un göbeğinde 'eril medya' dehşeti!

12/2/2016

Gazetelerin birinde İstanbul'un göbeğinde 'çocuk gelin' dehşeti başlıklı haberi "15 yaşındaki Zeyno K., şehrin göbeğinde kâbus gibi 2 gününü" konu alıyor. Haberin dili ise Zeyno'nun yaşadığı dehşeti geri plana atarak eril medyanın dehşetini gözler önüne seriyor. Tecavüze 'gerdek' kılıfı uyduran çocuk evliliğine rızayı 'çocuk gelin' diyerek sunan medyanın hali, toplumun hali gibi.

Medya için kadına şiddet meşru görüntülerin tıklanması başarı!

20/1/2016

New York'ta eşini sokakta çıplak dolaşmaya zorlayan erkeğin şiddeti medyada 'magazin' ve 'seyirlik malzeme' olarak kullanıldı.

Bitmeyen kısır döngü

21/11/2015

ESRA GEDİK

Casper tepkiler üzerine cinsiyetçi reklamı yayından kaldırdı

14/8/2015

Kadınları teknolojiden anlamayan bireyler olarak sunması nedeniyle kullanıcıların tepkisiyle karşılaşan Casper reklamı yayından kaldırıldı.

Aysun'un ölümü ve havuz medyasının utanç dili!

01/8/2015

Havuz medyasının cinsiyetçi kadın düşmanı diline bir yenisi eklendi. Akşam gazetesi ağabeyinin tecavüzüne maruz kalan ve intihar ettiği öne sürülen Aysun Altay'ın ölümünü 'Utanca dayanamadı' başlığı ile servis etti.

Havuz medyası Figen Yüksekdağ'a 'şirretçe' saldırdı, savcılar harekete geçti

31/7/2015

AKP'nin havuz medyasının kadın siyasetçilere yönelik cinsiyetçi söylemlerinin son hedefi HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ oldu. Star gazetesi 'Susturun şu şirreti' manşetinin ardından bu günde Figen'i gazeteye konulduğu söylenen bomba ile ilişkilendirmeye çalıştı. Havuz medyasının işareti ile harekete geçen savcılar ise Figen Yüksekdağ hakkında soruşturma başlattı.

Medya Yeşim'in katledilmesine de sebep aradı

15/7/2015

İzmir'de eşi tarafından dövülerek katledilen Yeşim Korkmaz haberlerinde medya yine cinsiyetçi dile sarıldı. "Her erkeğin öldürmek için nedeni vardır" noktasına getiren haberlerde Yeşim'i öldüren Orhan Y.'nin hamallık yaptığı yani çok zor bir yaşamı olduğu, tartışmada çok sinirlendiği, aralarında şiddetli geçimsizlik olduğu ve özellikle de Yeşim'in daha önce evlenip boşandığı vurgulandı.

Teşhirde gerekli gördük medyada görsellerde obje olmayacağız

15/5/2015

Eril medyaya son örnek hurriyet.com.tr'den geldi. Bir yaralama olayına ilişkin kullanılan fotoğrafta kadın obje niyetine kullanılıyor.

Nargize öldü Milliyet bir 'oh olsun' demediği kaldı

09/5/2015

İstanbul'da Türkmenistanlı Nargize Türkeova evinde vücudunda darp izleriyle ölü halde bulundu. Cinsiyetçi muhafazakar dile ile kadının ölümün meşrulaştıran Milliyet gazetesi haberi, "Gece dört erkekle doğum günü kutladı, sabah cesedi bulundu!" şeklinde verdi.

Kadınlar öldürülürken “yaşamını yitirdi” diyen basına

07/5/2015

Dün iki kadın katledildi. Müzisyen Değer Deniz İstanbul’da halkla ilişkiler uzman Seda Camgöz ise Yalova’da. Medyanın kadın katliamlarını işleyiş biçiminin ye yer cinsiyetçi en sade haliyle normalleştiren halini Sibel Yükler, “Kadınlar öldürülürken ‘yaşamını yitirdi’ diyen basına” başlıklı yazısında örnekleriyle anlatıyor. Bizde sizler için bu köşede Sibel’in yazısını paylaşalım dedik.