MEDYA KRİTİK Yazdır Kaydet

Kadın yaşamına saldıran erkek basını teşhir ediyoruz!

Medya Kritik
Eylül 04 / 2016


 

 
 
JINHA
 
HABER MERKEZİ – “Ve yazıyoruz... Erkekler ne der diye düşünmeden yazıyoruz” diyen JINHA, kadın odaklı haberciliğinde elbetteki öz savunmaya geçiyor ve “Özel olan politiktir” şiarıyla, kadınların özel hayatına her alanda ve her anlamda saldırabileceğini düşünen ataerkiyi ve erkek basını teşhir ediyor.
 
Her türlü alanda kadına saldırıyı kendine ‘hak gören’ erkek basın, geçen günlerde oyuncu Şebnem Bozoklu tatil yaptığı sırada özel yaşamını ihlal ederek görüntüsünü çekti. Bir kadının özel yaşamına saldırarak ‘teşhir etmeyi’ eril tahakkümün bir vazifesi gören erkek ‘gazeteci’, Şebnem’in de özel yaşamını gasp ederek “magazin malzemesi” haline getirdi. 
 
Onlar için “haber değeri” taşıyan bu kadın düşmanı ihlalin altında imzası olan isim ise, Kelebek muhabiri Behlül Aydın. 
 
Kadın bedeni magazin malzemesi değildir!
 
Behlül’ün ne kadar süredir basında çalıştığını bilmiyoruz ama çalıştığı basının ‘erkek aklını’, ataerkil yapısını ve eril tahakkümünü çok iyi biliyoruz. Ona bu “haberi yakalatacak” kadar takip yapmayı, “görüntüleyecek” kadar hak gaspını, haber merkezine ellerini ova ova gönderecek kadar “bomba etkisi” arzusunu ve ayıla bayıla yayımlayarak “haberi patlatacak” yazı işlerini çok iyi biliyoruz. Tüm tırnak içleriyle birlikte, biz buna ataerkinin en pekiştireç parçası olarak “Erkek Basın” diyoruz.
 
Bir kadına özel yaşamından bedenine kadar saldırmayı ‘gazetecilik vazifesi’ gören erkek basın, yaptığı bu ‘haber’lerle, eril tahakkümün dolaşıma girmesine ve böylece saldırıyı “gündemde tutarak” kadının ikincil, üçüncül kez mağdur edilmesine neden oluyor. 
 
Her gün 5 kadın katledilirken susanlar
 
Günlerdir herkes haddi olamayarak Şebnem’in özel hayatını konuşuyor. Bunu da son derece cinsiyetçi ve kadın düşmanı bir şekilde yaparak hedef gösteriyorlar. Haberin fotoğrafları ve başlıkları da zaten tam buna uygun seçilmiş. Erkek ve erkekleşmiş basın buna “magazin malzemesi” diyor. Tüm cümleler eril tahakküme çıkıyor. Şebnem’e “Nasıl yaparsın?” diye sorabilme cüretini kendinde gören ataerki, adeta Şebnem'i linç ederek hedef gösteriyor.
 
Devletinden medyasına bir kadının ne zaman evleneceğine, nasıl evli kalacağına, kaç çocuk yapacağına, ne giyineceğine, nasıl güleceğine karar verenler; her gün 5 kadının katledilirken, yüzde 80’in tanıdığı erkekler tarafından tecavüze uğrarken susmayı çok iyi biliyor.
 
Özel olan politiktir, teşhir ediyoruz!
 
“Ve yazıyoruz... Erkekler ne der diye düşünmeden yazıyoruz” diyen JINHA, kadın odaklı haberciliğinde elbetteki öz savunmaya geçiyor ve “Özel olan politiktir” şiarıyla, kadınların özel hayatına her alanda ve her anlamda saldırabileceğini düşünen ataerkiye hesap soruyor.
 
Devletinden medyasına kadınlara çizilen ‘makbul kadınlık’ sınırlarını tanımıyoruz.  Kadın bedenine, yaşamına saldıran ve ayrıştıran ataerkil zihniyeti teşhir ediyoruz.
 
Onlar için “haber değeri” taşıyan bu kadın düşmanı saldırının altında imzası olan Kelebek muhabiri Behlül Aydın’dan, “Şimdi ne olacak sevgili Şebnem?” diye sormaya cüret eden Kelebek yazarı Cengiz Semercioğlu’na ve tüm basına sesleniyoruz:
 
Kadın dayanışmasıyla öz savunmaya geçiyoruz
 
Bir kadının özel hayatını hiçbir anlamda ve hiçbir anlamda teşhir edemezsiniz, görüntüleyemezsiniz. Bir kadının özel hayatına saldırarak “haber malzemesi” haline getiremezsiniz, haberleştiremezsiniz.
 
Bir kadının erkekler ve erkeklik ne der diye düşünmeden yaşayacağını öğreneceksiniz. Bir kadına saldırdığınız her alanda; eril zihniyetinizle sunduğunuz her haberde karşınızda kadın kalemini ve kadın dayanışmasını bulacaksınız. Erkek basına ve söylemine karşı her zaman olduğu gibi öz savunmada olacağız. 
 
(sy)