MEDYA KRİTİK Yazdır Kaydet

Teşhirde gerekli gördük medyada görsellerde obje olmayacağız

Medya Kritik
Mayıs 15 / 2015


 
JINHA 
 
İSTANBUL - Eril medyaya son örnek  hurriyet.com.tr'den geldi. Bir yaralama olayına ilişkin kullanılan fotoğrafta kadın obje niyetine kullanılıyor. 
 
Medyada kullanılan erk diline her gün hatta her saat bir yenisi ekleniyor. hurriyet.com.tr'de yer alan bir haberde kullanılan görsel, haberin okunması için sexist bakış açısıyla kullanılarak kadını objeleştirilmiş bir halde sergiliyor. Haber ise zaten kadınların her gün yaşadığı korkulardan yola çıkan refleks üzerine verilmesi gerekirken bu durum görmezden gelinmiş içi boşaltılarak magazinsel bir hale getirilmiş durumda. 
 
Olay şu şekilde gelişiyor: "Nevşehir'de bir kadın mutfakta yemek hazırlarken (her zaman ki gibi kadınlık rollerini yerine getirirken) eşi arkasından sessizce yaklaşarak şaka yapmak istiyor. Bu sırada korkuya kapılan kadın yanlışlıkla elindeki bıçakla eşini yaralıyor. Medyada kullanılan dilin kadına yönelik şiddette taciz ve tecavüzde ne kadar önemli bir noktada durduğunu her gün anlatmamıza rağmen herhangi bir sitede bir değişiklik olmuyor. Bir tık alabilmek uğruna belki de bir kadının hayatına son veriliyor. Medyanın toplumu şekillendiren yapısını düşünürsek kullanılan dilden, görsele, reklamından, kurgusuna kadar kullanılan her şeyin bakış açısı kadından taraf olmak zorundadır. Kadınlar sex objesi değildir kadın kadındır."
 
(dk/fk)