MEDYA KRİTİK Yazdır Kaydet

Medya için kadına şiddet meşru görüntülerin tıklanması başarı!

Medya Kritik
Ocak 20 / 2016


 

 
JINHA
 
HABER MERKEZİ - New York'ta eşini sokakta çıplak dolaşmaya zorlayan erkeğin şiddeti medyada 'magazin' ve 'seyirlik malzeme' olarak kullanıldı.  
 
Dünyanın her noktasında eril zihniyetin kadını maruz bıraktığı her türlü işkence ve şiddet kitle iletişim araçlarında ve sosyal medyada birer 'magazin', 'seyirlik malzeme' olarak kullanılırken, kadına yapılan şiddet konusunda erkek için medya tarafından 'gerekçeler' aranıyor. Son olarak New York'ta eşini  üzerindeki havluyla sokakta yürümeye zorlayan erkeğin çektiği görüntüler yaygın bir şekilde paylaşılırken, "Sosyal medyayı salladı", "Üstündeki havluyu at" gibi şiddeti magazinelleştiren bir dil kullanıldı. 
 
Türkiye'de yaygın medya söz konusu görüntüleri, "Eşini çıplak dolaştırırak intikam alan adam sosyal medyayı salladı" başlığıyla adeta kadına şiddet uygulayan erkeği başarısından dolayı tebrik eden bir uslüp kullanılırken, yine başlıklardan biri 'Karısını sokakta çırılçıplak dolaştırdı' oldu. "Öfkeli koca", "kadın kocasına yakalandı", "deliye döndü" tanımlamarıyla erkeğin şiddeti bir kez daha meşrulaştırıldı. 
 
Haber Vatan gazetesinde, "New York'ta bir adam karısının başka erkeklere çıplak fotoğraflarını gönderdiğini anlayınca kadını sokaklarda çıplak gezdirdi. Genç kadın evliliğinden sıkılıp başka erkeklere çıplak fotoğraflarını mesajla gönderince kocası deliye döndü. Telefonuna kadın ismiyle kaydettiği bazı erkeklere çıplak fotoğraflarını gönderen kadın kocasına yakalandı" şeklinde verilirken, Radikal'de ise "Eşini bir başka adama çıplak fotoğraflarını gönderirken yakalayan adam, intikamını almaya karar verdi. 
 
Eşini New York sokaklarına çırılçıplak bırakan ve bir de kameraya alan kızgın koca, görüntüleri sosyal medyada yayınladı. Bir havluya sarılı vaziyette sokağa çıkarttığı eşini ayağında sadece botları kalacak şekilde çıplak bırakan koca, onu dakikalarca halkın içerisinde yürümeye zorladı. Sosyal medyada büyük tepki gören görüntüleri izleyenlerin bir kısmı kızgın kocaya hak verirken, bir kısmı ise böyle bir cezanın kabul edilemeyeceğini savundu" şeklinde yayınlandı. 
 
(gc)