MEDYA KRİTİK Yazdır Kaydet

İstanbul'un göbeğinde 'eril medya' dehşeti!

Medya Kritik
Şubat 12 / 2016


 
 

 
Ceren Karlıdağ/JINHA
 
İSTANBUL - Gazetelerin birinde İstanbul'un göbeğinde 'çocuk gelin' dehşeti başlıklı haberi "15 yaşındaki Zeyno K., şehrin göbeğinde kâbus gibi 2 gününü" konu alıyor. Haberin dili ise Zeyno'nun yaşadığı dehşeti geri plana atarak eril medyanın dehşetini gözler önüne seriyor. Tecavüze 'gerdek' kılıfı uyduran çocuk evliliğine rızayı 'çocuk gelin' diyerek sunan medyanın hali, toplumun hali gibi. 
 
Habere göre "İstanbul'da 18 yaşındaki İbo İ.'nin akrabalarınca kaçırılıp bir evde İbo İ. ile zorla gerdeğe sokulmak istenen 15 yaşındaki Zeyno K., 3. kattan atlayarak ölmek istedi."  "SABAH Özel İstihbarat Bölümü, çocuk yaştaki Zeyno'nun İstanbul'un göbeğinde yaşadığı korkunç olayı haberleştirdi" şeklinde verilen haberi okuyunca ise keşke SABAH Gazetesi Özel İstihbarat Bölümü kurmak yerine "Bu eril dilimizden nasıl kurtuluruz" diye bir bölüm kursaydı diye düşünmeden edemiyorsunuz.
 
"Zeyno'nun dramatik öyküsü" cümlesi ile devam eden haberde eril medyanın, "Ya böyle acınacak bir kadın hikâyesi bulsak da haber yapsak" şeklinde ki 'dramatik' halini görüyoruz. "Saplantılı genç, Zeyno'yu elde etmek için akrabaları ile konuşup plan yaptı. Gözü dönmüş aile de çocuk yaştaki İbo ve Zeyno'yu evlendirmek için seferber oldu. Zeyno'nun bir arkadaşı ile işbirliği yapıldı. İstanbul Esenyurt'ta arkadaşı ile buluşacağını sanan Zeyno, buluşma noktasına gittiğinde İbo İ.'nin halası ve akrabası tarafından bir aracın arka koltuğuna zorla bindirildi" şeklinde devam eden haberde iki çocuğu 'evlendirmek' için 'seferber olan aile'nin yaptığı plan Türk Televizyon dizisi senaryosu şeklinde yazılarak 'gözü dönmüş' başka ailelere yöntem öğretir biçimde işlenmiş.
 
Haberin en can alıcı cümlelerinden birisi ise "Bir odaya kapatılan Zeyno, İbo İ. ile gerdeğe girmesi için ikna edilmeye çalışılıyordu" şeklinde yazılan cümle. Belli ki haberi yapan gazeteci için kaçırılan çocuk bir şekilde bu birlikteliğe razı olmak zorunda kalsaydı çocuk istismarının adı gerdek olacaktı. Yine de zihninde meşrulaştırdığı tecavüz gerçeğini habere 'gerdeğe ikna' şeklinde vermekten geri duramamış.
Haberin bütünlüğünde ise toplumsal bir sorun olarak karşımıza çıkan çocuk istismarlarının haberde bolca geçen,  gerdek ve evlilik kelimeleri ile nasıl meşrulaştırıldığını görüyoruz. Haberdeki genel sorunlar gazeteciliğe "Objektif" ve "Tarafsız" sıfatlarını yükleyen liberal yaklaşımın da kokuşmuş ikiyüzlülüğünü gözler önüne seriyor.
 
Sonuç olarak bu  olayın suçlusu ne İbo.İ ne de başkası. Bu olayın suçlusu gazetelerinde  "Zeyno'yu elde etmek", "gerdeğe girmesi için ikna etmek" ifadelerini kullanan gazeteciler. Bu olayın suçlusu erkek çocuklara eril dillerinden akıttıkları haberleri okutanlar ve bir marifet örneği olarak zihinlerindeki tecavüz meşruluğunu gazetelerine taşıyanlar.
 
Not: İlk olarak Sabah gazetesinde servis edilen haber Radikal başta olmak üzere bir çok gazetede de aynı eril dil saldırganlığı ile yer aldı. 
 
(fk)