MEDYA KRİTİK Yazdır Kaydet

İlber Ortaylı'nın 'cahil'liğine veriyoruz

Medya Kritik
Eylül 16 / 2016



JINHA
 
İSTANBUL - Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ceren Çıplak'ın, yaptığı ses kaydında da yer alan "Türkiye'yi cahiller yönetiyor" sözlerini taşıdığı haberinin ardından İlber Ortaylı'nın 'cahilce' yaptığı linç girişimine 'Dur!' diyoruz ve kullandığı "Küçük kıza akıl verdiler" sözlerini kendisine iade ediyoruz. 
 
Gün yok ki erk düşünce, yaşam, dil kendisini gün yüzüne çıkarıp kadınları yaralama mesleğini sürdürmesin. Kadının kimliği olan yaşamını sorgulamayı kendisine hak gören erkek yine haddini bilmez sözler etmekten geri durmayarak nereye elini atsa orada bir karanlık rüzgar estiriyor adeta. 
 
Cumhuriyet gazetesinde Ceren Çıplak imzalı bir haber yayınlandı. Ceren Çıplak yaptığı haberde tarihçi İlber Oltaylı'yla güncel konular üzerine bir röportaj yapmış ve haberin başlığına İlber Oltaylı'nın da ses kaydında yer aldığı gibi, 'Türkiye'yi cahiller yönetiyor' başlığını atmış. Bu İlber Oltaylı'yı fena "kızdırmış". Önce ana akım gazetelerinden olan Hürriyet'te durumu yerden yere vurdu. Yetmedi Ahmet Hakan'ın programına katılıp Ceren Çıplak için "Gazetecilik yapmak zorunda değilsin" diyen İlber Ortaylı, "Nakış yapıp satmakta iyi bir iştir" ifadesini kullandı.
 
'Ceren Çıplak değil İlber Oltaylı dışlanmalıdır' 
 
Bu yazılan, söylenen şeyler üzerine birkaç bir şey söylemek biz kadınların boynunun borcudur. Biz gazetecilik mesleğini kimsenin tekeli altında yapmıyoruz. Eğer bu meslekten ötürü Ceren Çıplak'ın dışlanması gerektiğini düşünüyorsanız sayın İlbet Oltaylı bizce siz dışlanmalısınız. Ağız dolusu hakaretlerin içinde kadın kimliğine bu kadar karanlık bakmanız sahip olduğunuz tarihçi kimliğiniz altında yatan eril zihniyetinizi gizleyemeyecektir. 
 
Kadını aşağılayan zihniyete 'Dur!' diyoruz
 
Bunca zamandır kadının ne giydiği, ne içtiği, kaç çocuk doğurduğu ya da doğurup doğurmayacağı, kiminle evleneceği, hangi kimliğe bürüneceği gibi kişinin kendi iradesi kapsamında olan yaşam biçimleri siz erkekleri bu kadar derin etkilediğini biliyoruz. Bütün bunlarında yanında bir de kendi söylediklerini inkar edip bir kadını aşağılama girişimine girmenize hemen 'Dur' diyoruz. Hele hele Ceren Çıplak için "Küçük kıza akıl verdiler" sözlerinizi size iade ediyoruz. 
 
Gazetecilerin bu kadar tutuklandığı, işkenceye maruz kaldığı bir süreçte sizin ağzınızdan 'gazetecilik'in tanımını duymak gözlerimizi yaşartmadı değil. Sayın İlber Oltaylı siz kalkacaksınız gazeteciliği kendinize göre tanımlayacaksınız ve Ahmet Hakan da karşınızda sizin söylediklerinize kafa sallayacak. Biz doğru haberciliği Ahmet Hakan'ın kafa sallamasından mı öğreneceğiz? 
 
Biz kadınlar olarak bütün koşullarda dayanışma içerisinde olacağımızı "Ve yazıyoruz... Erkekler ne der diye düşünmeden yazıyoruz" diyen JINHA olarak Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ceren Çıplak'ı hedef alan tarihçi İlber Oltaylı'yı cinsiyetçi sözlerinden ötürü teşhir ediyoruz.
 
(ro/dk)