Meksika’da kadın katliamlarına karşı iskelet protestosu

16:01

JINHA




HABER MERKEZİ – Meksika’da Ölüler Günü Festivali’nin sembölü iskelet kadın Catrina şeklinde giyinen yüzlerce kadın, kadına yönelik şiddete karşı sokaklara çıktı.

AP’nin haberine göre, Meksika'da yüzlerce kadın Ölüler Günü Festivali’nin ünlü sembölü Catrina isimli kadın iskeleti gibi giyinip, kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlara karşı sokaklara çıktı. “Kadın katliamları son bulsun,” “Bir başka kadın eksilmesin” ve “Korkmuyoruz” yazılan pankartları taşıyan kadınlar, kadim Ölüler Günü Festivali’nin geleneği ve Meksika’da kimlikleri yaşatmak için yapılan Catrina Fest etkinlikleri kapsamında sokağa çıktıklarını belirtti.




Catrina kimdir?

Meksika’da 1 Kasım’da kutlanan, yerli halkın binlerce yıl boyunca cenazeleri ziyaret etmek için düzenlediği bayramı Ölüler Günü Festivali’nin en ünlü sembolü kadın iskeleti Catrina. Cenazeleri koruyan Aztec tanrıçası Mictecacihuatl’dan geldiği düşünülen Ölüler Günü Festivali’nin sembolü olan kadın iskeleti, Ressam Diego Riviera’nın “Alameda Central’da bir pazar günü akşam üstü rüyası” isimli dev duvar resminden sonra “Catrina” ismini aldı.

Diktatörlük ve eşitsizliği eliştiren siyasi karikatürlerde sık görünen Catrina, aynı zamanda ölüme ve ölülere saygı duyma ve hatırlatma anlamı taşıyor.