DOSYA HABER Yazdır Kaydet

Erkek-devlet şiddete soyundu, kadınlar direnişi giyindi (5)

Dosya Haber
Kasım 22 / 2016


 

 
Kürdistan'da ve Türkiye'de yaşananların 1 yıllık çetelesi (1)
 
JINHA
 
HABER MERKEZİ - Kadına yönelik katliam ve şiddet sarmalının artarak büyüdüğü bir yıl daha geride kalıyor. 2017'ye girerken yüzlerce kadın erkek-devlet şiddeti sonucu katledildi, yüzlercesi ise erkek şiddetine maruz bırakılmaya devam etti. Katledilmiş kadınların bedenlerini teşhir eden erkek-devlet zihniyeti, kadın katillerine ceza indirimleri uygulayarak, cinsel saldırıda rıza arayarak kadın düşmanlığını pekiştirdi.
 
1. Bölüm: Bir yıl boyunca Kürdistan ve Türkiye'de erkek-devlet şiddeti ve kadınların direnişi:
 
23 KASIM 2015
 
* Mersin Halkevi üyesi Tülin Şahin, sosyal medya üzerinden kendisine yönelik cinsel tacize ve tehditler hakkında suç duyurusunda bulundu. 
 
24 KASIM  2015
 
* İstanbul'da önünde bir erkek tarafından katledilen 21 yaşındaki Hilal Gülçek memleketi Batman'da tüm Kongreya Jinen Azad (KJA) bileşenlerinin katılımıyla defnedildi. Kadınlar defin işlemi sırasında erkekleri mezarlıktan kovdu ve Hilal için dua etti. 
 
* Mardin Artuklu'da KJA bileşenlerinin bir parka astığı kadın maketler polisler tarafından alıkonularak, gözaltına alındı. 
 
* Kadın Merkezi Vakfı'nın (KAMER) 40 bin kadınla yüz yüze yaptığı görüşmelerle oluşturulan araştırmaya göre, kadınların yüzde 90'ı şiddet görüyor. KAMER, resmi verilerde yüzde 40 görülen şiddetin gerçeği yansıtmadığını kadınların yüzde 50'sinin ise görünmeyen gizli şiddet yaşatığına dikkat çekti ve "Dünyanın ve Türkiye'nin şiddet sarmalı içinde dönüp durduğu 2015 yılında Türkiye'de 261 kadının sadece "kadın" olduğu için öldürüldü" dedi.
 
* Cumhurbaşkanı'nın onaylamasının ardından kurulan 64. hükümette 28 kişilik Bakanlak Kurulu'nda sadece iki kadın bakan yer alabildi.
 
* İstanbul'da nefret saldırısına maruz kalarak ağır yaralanan trans kadın Nilay yaşamını yitirdi. 
 
* İHD Kadın Komisyonu 2015 yılının 10 aylık şiddet raporunu açıkladı. Raporda Kürdistan'da polis ve özel harekat timlerinin şiddeti, aile içi şiddet, toplumsal alanda şiddet ve 'intiharlar' sonucu 70 kadının yaşamını yitirdiği belirtildi. 
 
* Şırnak Balveren beldesinde 25 Kasım dolayısıyla açıklama yapan kadınlar, "Ya özgür kimliğimizle özgür Önderlikle özgür Kürdistan'da yaşayacağız ya da hiç yaşamayacağız" dedi.
 
25 KASIM 2015
 
* KA.DER tarafından 25 Kasım'a ilişkin yapılan açıklamada, 2015'in ilk 10 ayında erkeklerin 236 kadını öldürdüğü, 112 kadına tecavüz ettiği, 157 kadını fuhuşa zorladığı, 319 kadını yaraladığı ve 179 kadını taciz ettiğinin altı çizilerek, "Türkiye 25 Kasım'a bir kez daha şiddetle giriyor" denildi.
 
* Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu tarafından yayınlanan şiddet raporunda sadece kendilerine, cinsel taciz, tecavüz ve işkence suçlarından gözaltında mağdur edilen 487 kadının başvuruda bulunduğu açıklandı.
 
*  Elazığ E Tipi Cezaevi'nde MKP'li kadın tutsaklar saldırıya uğrayarak zorla sürgün işkencesine maruz kaldı. 
 
* HDP Kadın Meclis Grubu, kadın cinayetlerini teşvik eden bir mekanizmaya dönüşen cezai indirimlerin önüne geçilmek amacıyla Meclis'e, TCK'daki ilgili maddelerin değişmesi için kanun teklifi verdi. HDP'li kadınlar, AKP hükümeti döneminde 7 bin 247 kadını katledildiğini, kadın katillerine verilen "tahrik indirimi" ile yasalarca cesaretlendirildiğini vurguladı. 
 
* Mersin'de 8 Mart mitingine katıldıkları için haklarında dava açılan 6 kadının duruşması görüldü. Duruşma ertelenirken, adliye önünde kadınlar, "Arkadaşlarımıza yönelik uygulanan siyasi şiddeti kınıyoruz" dedi.
 
2 ARALIK 2015
 
* Kasım ayı erkek şiddeti çetelesine göre, erkekler bu ay 23 kadın öldürdü, 10 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 33 kadın ve kız çocuğuna zorla fuhuş yaptırdı, 24 kadını yaraladı, 16 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.
 
3 ARALIK 2015
 
* Kırıkkale'de erkek şiddetinin kurbanı olan 17 yaşındaki Beyza babası Sinan Türkoğlu tarafından katledildi. 
 
* 7 Haziran sonrası kaybettiği iktidarını kazanma uğruna başta Kürt halkı olmak üzere tüm barış isteyen kesimlere yönelik savaş konseptini devreye sokan AKP, 20 Temmuz-02 Aralık tarihlerinde aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu yüzlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olmuştu. 5 aylık sürede devlet güçlerinin saldırısı sonucu 33'ü çocuk 58'i kadın olmak üzere 250'yi aşkın sivil hayatını kaybetti. 
 
4 ARALIK 2015
 
* İstanbul'da Dilan Kortak'ı polisin infaz ettiği ortaya çıktı. Son 4 ayda Günay Özarslan, Taybet Cansi, Dilek Doğan'da aynı yöntemle evde infaz edildi ve 'çatışma çıktı' diye polis-medya işbirliği ile servis edildi. 
 
7 ARALIK 2015
 
* Nusaybin'de keskin nişancıların açtığı ateş sonucu Fehime Akti (55) yaşamını yitirdi. 
 
* Antalya L Tipi Cezaevi'nde tutulan üniversiteli kadın tutsaklar Mizgin Özer ile Emine Parlayan, ailelerine ve avukatlarına haber verilmeden İzmir Şakran Cezaevi'ne sürgün edildi. 
 
* İzmir'de Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. A.S.Ö., muayanesinde kadın hastası D.G. cinsel saldırı da bulunduğu gerekçesiyle açılan dava da, 5 yıldan sonra karar çıktı. Karara göre doktor 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. 
 
 * Karabük Üniversitesinde öğrencisine karşı eril kullanan akademisyen hakkında soruşturma açıldı. 
 
6 ARALIK 2015
 
* Gediz Üniversitesi'nde düzenlenen 'Zorla Evlendirme Konferansı'nda, Türkiye'deki her 3 evlilikten birinin çocuk evliliği olduğu, 181 bin 36 kız çocuğunun evlendirildiği belirtildi. Bir yılda 20 bine yakın ailenin 16 yaşından küçük kızlarını evlendirebilmek için dava açtığı da kaydedildi.
 
* Ayrı yaşadığı eşi Halime Yavuz'u barışmak için görüşmeye çağıran katil zanlısı Fatih Yavuz, eşini ve iki çocuğunu katletti. 
 
9 ARALIK 2015
 
* Kuzenleri tarafından tecavüze maruz kalan ve amcaları tarafından boğularak Botan Çayı'na atılan Hasret Daşlı davasında tecavüz sanıkları beraat ederken, sanık avukatı Alper Güntekin, Hasret hakkında "Eğer suçlu olmasaydı öldürülmezdi. Öyle bir halt yemeseydi bugün bu mahkemeye gerek kalmazdı" dedi. 
 
* Ümraniye'de 3 gün önce yaşamını yitirdiği anlaşılan, vücudu çıplak halde bir kadın cenazesi bulundu. 
 
* Kadın hakem Bibiana Steinhaus'a yönelik, "Kadınların erkek futbolunda yeri yok" şeklindeki sözlerinden dolayı Fortuna Düsseldorf'ta forma giyen Kerem Demirbay'a 5 hafta oynamama ceza verildi.
 
* İstanbul Üniversitesi'nde kadınlara yönelik gerçekleştirildikleri taciz olayları ardından Üniversitede görev alan Doç.Dr. Murat Ali Karavelioğlu ve özel güvenlik çalışanı Emrullah Beyaz kendilerini teşhir eden öğrenciler hakkında suç duyurusunda bulundu.
 
* Antep'te Ezidî kadınların satıldığı görüntülerini yayınlamasına ilişkin kadınlar, konunun araştırılması ve sorumluların açığa çıkarılması için suç duyusunda bulundu. 
 
10 ARALIK 2015
 
* Kampüs Cadıları erkek ve devlet şiddetine karşı kadınlara özsavunma eğitimleri başlattı.
 
* 10-17 Arılık İnsan Hakları Haftası'nda hak ihlalleri raporu açıklanarak, 2015'in hak ihlalleri yılı olduğu belirtildi. Raporda, Kürdistan'daki sokağa çıkma yasaklarında yaşanan hak ihlallerine dikkat çekilirken, erkek şiddeti sonucu 255 kadının yaşamını yitirdiği bilgileri yer aldı. 
 
* İstanbul Üniversitesi'nde yaşanan taciz olaylarını teşhir ettikleri için haklarında soruşturma açılan kadın öğrenciler, "Tacizciye değil de bizlere soruşturma açılması devlet geleneğidir. Öz savunma gücümüze dayanarak mücadele edeceğiz, soruşturmalar kadınları yıldırmayacak" dedi.
 
* Edremit ilçesine bağlı Köyiçi Mahallesi'nde bir yılı aşkın süredir polis tacizine maruz kalan halk "Siz Kürtleri bitireceğiz, Burayı haritadan sileceğiz" tehdidi ile karşı karşıya. Mahalle sakinleri "Böyle sürerse polis tacizine karşı özsavunma oluşturacağız" dedi. 
 
* Kongreya Jinen Azad (KJA) üyesi Hacire Çetin tutuklandı. 
 
11 ARALIK 2015
 
* "Barışın gelebilmesi için somut adımlar atılmalı. Barışın gelmesi bizim elimizdedir" diyen akademisyen Dilek Hattatoğlu'na JINHA'ya ve DİHA'ya verdiği röportaj nedeniyle üniversite yönetimi soruşturma açtı. 
 
12 ARALIK 2015
 
* Mardin M Tipi Kapalı Cezaevi'nde kadın siyasi tutsakların askerler tarafından sözlü tacize maruz kaldığı ve kadınların, "1990'lı yıllardan daha beter edeceğiz sizi" şeklinde sözlerle tehdit edildikleri ortaya çıktı.
 
* Antalya Konyaaltı'nda Zahide Genç oğlu tarafından katledildi. Zahide ile birlikte bu gün 4 kadın eş, kardeş ve oğlu tarafından katledildi. 
 
* Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Zübeyde Alkan ayrılmak istediği eşi Mehmet Alkan tarafından 'beni öldürecek' diye şikayette bulunmasına rağmen korunmadı ve katledildi. 
 
* Antep'te ise kimliği tespit edilemeyen iki kızkardeş ağabeyleri olduğu öğrenilen erkek tarafından sokak ortasında kurşunlanarak katledildi. 
 
* Ayrılmak isteyen eşini ölümle tehdit eden ve şikayet üzerine gözaltına alınan Mehmet Alkan, karakoldan ifade verdikten sonra serbest bırakıldı ve eşi Zübeyde Alkan'ı katletti. 
 
 * Anayasa Mahkemesi (AYM) çocuklara yönelik cinsel suçlarda verilen "en az 8 yıl" hapis cezasının "16 yıldan az olmamak üzere" diye değiştirilmesi hükmünü iptal etti. 
 
* Saldırılara karşı direnişi ile tarihi kimliğine yeni bir tarih sayfası ekleyen Sur'da kadınlar özsavunma oluşturdu. Kobanê'de kadın direnişi ile adını tüm dünyaya duyuran YPJ'den esinlenen kadınlar YPJ-S ile kentteki tüm kadınların umudu olmaya aday. 'Mor alan'larda YPJ, KJK flamaları, YDG-K asayiş noktaları keskin nişancı saldırılarına karşı çekilen brandaların mor ve pembe olması dikkat çekti.
 
13 ARALIK 2015
 
* Eski eşi Yasemin Çetiner'i katleden İsmail Sırrı Öcalan'ın yargılandığı davada ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası veren mahkeme, sanığa tahrik ve pişmanlık indirimi uygulamadı.
 
* Profilo'nun hazırladığı 'hassas annelere' yönelik cinsiyetçi reklama karşı erktolia imza kampanyası başlattı. Erktolia, Profilo'yu reklam kampanyasında kullandığı 'We can do it' görseline uygun tavır almaya ve reklam filmini kaldırmaya davet etti. 
 
14 ARALIK 2015
 
*  Erzincan'da bir erkek tarafından katledilen Şenay Akdemir bugün toprağa verildi.
 
*  Ablukanın 4. gününe girilen Dargeçit'te ağır yaralanan 16 yaşındaki M.A. 'nın yardımına giden çocuğun annesi Sacide Gezginci (26) ve babaanne Hatice Gezgin (45) de hedef gösterilerek tarandı. 
 
16 ARALIK 2015