Banu Bozdemir için çocuklarda ekolojik bilinç uyandıran kitaplar 'zevkli bir eylem'

09:26

JINHA

HABER MERKEZİ - Kitap okumanın yerini sanal alemde gezinmeye bıraktığı bugünlerde, çocuklar içinde ekoloji bilinci uyandırmayı hedefleyerek yola çıkan yazar Banu Bozdemir’in 20 kitabı minik okuyucusu ile buluştu. "Ekolojik yıkımlara karşı yazmak kaçınılmaz ve zevkli bir eylem" diyen Banu, çocuklara da "Daha çok kitap kapağı açın" diye sesleniyor.

“Artık kalemlerimiz olmasaydı dünya nasıl olurdu?” sorusuna yanıt aran sinema yazarı Banu Bozdemir, çocuklar için yeni ufuklar açıyor. Kitap okumanın yerini sanal alemde gezinmeye bıraktığı bugünlerde, çocuklar içinde ekoloji bilinci uyandırmayı hedefleyerek yola çıkan Banu, şimdilerde TÜYAP Kitap Fuarı'nda minik okurlarının kitaplarını imzalıyor. Ekolojik bilincin çocuk yaşlarda gelişebileceğini düşünen Banu, çocukları, başta ekoloji, sanat, bilim ve sinema temalarından olmak üzere 20'ye yakın kitapla tanıştırdı. Sinema yazarlığı yaparken 2007 yılında arkadaşının önerisi ile çocuk kitapları yazmaya başlayan Banu, çocukların en sevdiği yazarlar arasında yer alıyor. Banu'nun çocuk kitaplarının konusu daha çok doğa sevgisi, çevreyi nasıl yaşanabilir hale getirip koruyabiliriz bakış açısından ilham alıyor. Çevre kıyımları devam ettikçe kitaplarının da doğayı sahipleneceğini söyleyen Banu'nun çocukluğu da babasının daktilosu ve kitapları arasında geçmiş.

'Bir rüyaydı...'

"Çocuk kitapları yazacağım nedense aklımın pek ucundan geçmemişti. Denemelerim genelde karamsar öykü denemeleriydi, yani ben de büyükler için yazmayı kafaya koyan birisiydim" diyen Banu'nun bir arkadaşı, çocuk kitabı yazmayı teklif edince serüvenine başlamış. Banu, çocuk kitapları yazmaya başladığı dönemi, "bir ‘rüyaydı" diye anlatırken, "Ben sanki kafamda, yüreğimde, avuçlarımın arasında, gözlerimin bebeğinde ve kulaklarımda bir şeyler saklamışım diye düşündüm. Çocukluğumu inanılmaz muhafaza etmişim ve o bir anda şimdiki çocuklar için farklı ve naif doğa öykülerine dönüştü. Ben de bu duruma şaşırmadım değil ama bir yandan da yazmaya devam ettim ve bir sürü kitabım oldu" diyor.

'Yazmak benim için kaçınılmaz ve zevkli bir eylem'

Daha çok doğa temalı yazma nedenini kendi çocukluk günlerine bağlayan Banu'nun çocukluğu da kasabada, doğanın içinde onun kıymetini bilerek, öğrenerek geçmiş. "Ama şehre gelince iş değişiyor, bir parça doğaya hasret kalıyorsunuz" diyen Banu, bunun kendisini çok etkilediğini ve kitaplarını dışarıya çıkıp gönlünce oynamayan çocuklar için yazdığını söylüyor. Ekolojik yıkımlara da tepki gösteren Banu, "Gerçi artık ülkenin, dünyanın her yerinde inanılmaz doğa kıyımı yaşanıyor, tüketim üretim dengesini geçti. Ama başımızdakilerin umurunda değil, yaşadıkları zamana bakıyorlar ve geleceğe dair bir umut, yaşam biçimi yaratma, bırakma dertleri yok. Neredeyse 50 yıl sonra su savaşları başlayacak dünyada, doğallık diye bir şey kalmayacak, buzullar eriyecek ve asıl o zaman başlayacak büyük savaş. Yani ben büyük tabloya bakıyorum ve çocuklar için dünyayı fantastik ve yaşanabilir bir boyuta çekmeye çalışıyorum. Genelde farklı isimler, farklı kahramanlar ve olay örgüleri yaratma derdindeyim. Çünkü çocuklara ‘sınır’ diye bir şey olmadığını da hatırlatmak istiyorum. Çocukları ve doğayı aynı oranda sevince yazmak kaçınılmaz ve çok zevkli bir eyleme dönüşüyor" diye anlatıyor.

'Çocuklar kitaba yoğunlaşma problemi yaşıyor'

Çocukların belli bir yaşa kadar kitaplarla ilgilendiğini ancak sonrasında çok fazla dış unsur olduğu için kitaplardan uzak kaldığını söyleyen Banu, çocukların sosyal medya ve internet oyunlarından çok etkilendiğini belirtiyor. Çocuklar için boş zamanlarda kitap okumanın yerini sanal alemde gezmek aldığını söyleyen Banu, "Oysa bizler evimizin yakınındaki bir yeşillikte oturup kitap okumaya çok hevesliydik, tabii aklımızı çelen başka boyutlar yoktu. Yaşadığımız devrin, etrafımızdaki insanların farkındaydık ve mutluyduk. Şimdiki çocuklar maalesef kitaba yoğunlaşma problemi yaşıyor!" diyor.

'Kitapların kapaklarını açın'

“Çocuklar üzerinde kitaplarınızın etkisi oluyor mu?” sorununu da, "Olduğunu hissediyorum. Çünkü onlara içlerinde bir yerlerde gizli bir duyguyu açığa çıkartmaları gerektiğine dair yollar sunduğumu düşünüyorum. Doğanın, hayvanların, derelerin, geçmiş ve geleceğin sadece insan sevgisiyle mümkün ve kalıcı olabildiğini anlatıyorum ve çocuklar da buna kayıtsız kalmıyorlar" diye yanıtlayan Banu, son olarak çocuklara da. Böyle zor bir dünyada yaşamanın mutluluğunun satır aralarında, detaylarda daha çok mümkün olduğunu düşünüyorum ve o yüzden çocuklara kitapların kapaklarını mümkün olduğunca çok açmalarını salık veriyorum" diye yanıt veriyor

Banu Bozdemir kimdir?

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Milliyet Sanat Dergisi, Skytürk Televizyonu, Antrakt Sinema, Milliyet, Cumhuriyet, Vatan, Yeni Binyıl gazetelerinde muhabir, editör ve sinema yazarı olarak görev aldı. Film+ sinema Dergisi’ne Türk sineması röportajları yaptı. TRT’ye çektiği “Bakış” adlı bir de kısa filmi bulunan Bozdemir’in “Küçük Sinemacılar”, “Benim Trafik Kitabım”, “Dansçı Caretta”, “Köpük Ülkesi”, “Renkli Eldivenler ve Küçük Kar Tanesi”, “Duman Çetesi” ve “Zamanda Yolculuk”, “Ajan Bilbo” ve “Son Kurşun Kalem” isimli kitapları, Kelime Yayınları tarafından yayımlandı. Banu Bozdemir’in çocuklar için yayımlanmış 20 kitabı bulunuyor.