Adar Kürt ve Arap kadınların kolektif emeği

09:02

Rûken Dêrik/JINHA

GIRKÊ LEGÊ - Rojava devrimi ile birlikte ekonomik bağımsızlıklarını elde etmek isteyen kadınlar istihdam alanlarını genişletiyor. Çilaxa Beldesi'nde biraraya gelen Kürt ve Arap kadınları, kolektif emekle Adar Pastanesi'ni açtı.

Cizîr Kantonu'nun Girkê Legê kentine bağlı Çilaxa Beldesi'nde Kürt ve Arap kadınları ekonomik bağımsızlıklarını elde etmek için geçtiğimiz mart ayında Adar Pastanesi'ni açtı. Kadınların kolektif emeği ile açılan pastane diğer pastanelere göre daha ucuz ve hijyenik olması nedeniyle yoğun ilgi görüyor. Pastane çalışanlarından Emine Şamo, kadınlar olarak ekonomik bağımsızlıklarını elde etmek için pastaneyi açtıklarını söyledi. Pastaneyi açmadan önce kadın kolektifini örgütlediklerini kaydeden Emine, "Daha sonra yapılan tartışmalar sonucunda pastane açmaya karar verdik" dedi.

'Bugünlere Rojava devrimi sayesinde geldik'

Pastaneden önce daha çok tarla ve bahçe işleriyle uğraştıklarını ifade eden Emine, "Şimdi pastanemiz var ve artık bunun pazarını da oluşturduk. Bugünlere Rojava devrimi sayesinde geldik. Kadınlar bizim çalışmalarımızı olumlu karşılıyorlar ve mutlu oluyorlar. Kadınlar pastaneye rahatça geliyorlar çünkü burayı kendi yerleri gibi görüyorlar. Biz kadınlar olarak sonuna kadar kolektif bir çalışma yürüteceğiz" ifadelerinde bulundu.

'Yaptık ve başardık'

Aslen Arap olan pastane çalışanlarından Xewla Silêman da, böylesi bir çalışmanın içinde olduğundan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyerek, "Biz bu pastaneyi açma kararı verdiğimizde herkes 'kadınlar bu işleri yapamaz' denildi. Ancak biz yaptık ve başardık. Kendi ihtiyaçlarımızı bu pastane sayesinde karşılıyoruz. Biz erkeklere el uzatmaya mecbur değiliz. Özellikle Arap kadınlarına sesleniyorum; toplumun engellerine karşı, ön yargılarına karşı direnmeniz gerekiyor" çağrısında bulundu.

(pk/mg)