'Kadınların açığa alınması şiddeti artırıyor'

09:15

İZMİR - KHK ile açığa alınan SGK çalışanı ve BES Kadın Sekreteri Mahile Arıç, kadınlara bu şekilde ayrıca ekonomik şiddet uygulandığına vurgu yaparak, "Asıl amaç bizi iş hayatından uzaklaştırmak bu da şiddetin dozunu artırıyor" diye kaydetti.

Son çıkarılan KHK ile açığa alınan Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) 22 yıldır çalışan, Büro Emekçi Sendikası (BES) Kadın Sekreteri Maile Arıç, açığa alınmaların muhalifleri sindirmeye yönelik başlatıldığını belirterek, "Kapitalist sistemin bir sonucu olarak birçok memurun da borcu var. Bunlarla bizi terbiye etmeye çalışıyorlar. Ama biz haklıyız, direneceğiz ve kazanacağız" dedi.

'Yasal başvuru yaptık'

Açığa alınma durumunu listelerden öğrendiğini söyleyen Maile, "Bekliyorduk ama açığa alındığımı öğrendiğimde tepki duydum öfkelendim" dedi. Açığa alınması tebliği edilirken binanın her katına güvenlik görevlilerin yerleştirildiğini aktaran Maile, "Bu durum şiddetin değişik bir şekliydi. Seni terörize ediyor, bizim emekçilere saldırmak gibi bir durumumuz yok" dedi. Mücadelelerine devam edeceklerini ifade eden Maile, açığa alınmalarına ilişkin yasal başvurularının da yaptıklarını belirtti.

'Sendikalar fiilen etkisiz hale getirilmeye çalışılıyor'

"Birlikte yürüyeceğiz, birlikte kazanacağız" diyen Maile, açığa alınmalarla sendikal mücadelelerin de engellenmek istendiğine dikkat çekti. "Kamu alanında yıllardır beklettikleri yasallar var, KESK sayesinde yasalları geçiremiyorlardı. Şimdi bu kanadı kırarak emeğe karşı olan yasalar geçirebilir" diyen Maile, "İnsanları örgütleyen kimse kalmıyor" dedi. Açığa alınmalarla birlikte sendikalaşmanın engellenmek istendiğini vurgulayan Maile, "Sendikalara yönelik kapatma yapmıyor ama fiilen etkisiz hale getirilmeye çalışıyor" diye konuştu.

'Açığa alınmak ekonomik şiddet'

"Bir kadın olarak açığa alınma durumunda ayrı bir şiddet hissediyorsun. Ben aynı zamanda eşinden ayrı çocuk yetiştiren bir kadınım. Bu durum ekonomik şiddet uyguluyor. Asıl amaç bizi iş hayatından uzaklaştırmak bu da şiddetin dozunu artırıyor" diye kaydetti. Kadınlar için açığa alınmanın ciddi bir sorun olduğunu belirten Maile, boyun eğmeyeceklerini vurgulayarak, "Tehlikeyi görebiliyoruz bundan sonra mücadelemiz artarak devam edecektir. Kazanamayacaklar. Hep birlikte mücadele edeceğiz ve bu işin kazanı da kadınlar ve halklar olacak" dedi.