Bismil'de kadınlar için yeni üretim alanları oluşturulacak

09:10

AMED - Bismil'de kadının üretime katılması için bir dizi projenin daha hayata geçirileceğini belirten DTK üyesi olan Sibel Yazıcı, "Bismil'de kadın örgütlülüğümüzü daha çok büyüteceğiz. Bu toprakların ve doğanın asıl sahibi biz kadınlarız ve bize ait olan özgür yaşamı tüm kadınların hayatına sokacağız" dedi.

Yaşamın her alanında erk ve devlet zihniyetine karşı mücadele eden kadınlar emeklerinin erkekler tarafından yok edilmesine de tepkili. Bin yıllardır üreten kadınların bu geleneği devam ettiriliyor. Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde kadınlar için birçok emek alanı oluşturuldu. Bismil'de kadın çalışmaları yürüten DTK üyesi Sibel Yazıcı ilerde yapacakları bazı çalışmaları da anlatarak, kadınların her alanda kendi renkleriyle var olmaları gerektiğine vurgu yaptı.

'Kadınsız bir toplum olamaz'

Kadınların kendi güçlerini görmeleri, evlilik ya da çocuklarının olmasını bir engel olarak görmemeleri gerektiğine vurgu yapan Sibel, "Eğer kendimizi zavallı görürsek, elimizden bir şey gelmeyeceğini düşünürsek ve yaşadıklarımızı kabullenirsek hiçbir şey başaramayız. Kadının gücünü fark eden erk devlet zihniyeti kadınlara saldırarak haklarımızı gasp etmeye çalışıyor. Bunun farkındayız ve bilinçli kadınlar olarak tüm hemcinslerimizle beraber bu saldırılara karşı mücadele edeceğiz. Her kadının kendinde bu gücü görmesi gerekiyor ancak bu şekilde kadının emeğini açığa çıkarabiliriz. Bunu bilirsek beraber daha iyi şeyler yapabiliriz" diye konuştu.

'Kadınlar için mandıra yapacağız'

Bismil'de kadınlar için tarlalar oluşturulduğunu, kadıların bu tarlalarda toprakla buluşum ekim yaptığını belirten Sibel, biber, domates, salatalık, patlıcan ektiklerini ve bunları zamanı geldiğinde götürüp pazarda sattıklarını belirti. Sibel, "Kadınlar pazarlarda kendi tezgahlarını oluşturuyor ve kendi emekleriyle ekip biçtikleri bu sebze meyveleri satıyorlar. Buradan kazandıkları parayı da yalnızca kendilerine alıyorlar. Bizim amacımız da kadın ekonomisini güçlendirmek ve kadının emeğini açığa çıkarmak. Pazarda bir kadın tezgahının olması çok daha farklı bir görüntü çıkarıyor ortaya ve diğer kadınlar da bundan güç alıyorlar. Bunun yanı sıra Koçerler ile ilgili bir projemiz olacak. Berivanların hayvanlardan elde ettikleri sütü yapacağımız mandırada peynir ve yoğurda dönüştürüp bunları da yine pazarda ve ya marketlerde satacağız. Bismil'de hatta Diyarbakır'da kadınlar için ilk mandıra olacak ve her şey kadının emeği olacak" sözlerine yer verdi.

'Özgür yaşamı tüm kadınların hayatına sokacağız'

Bismil'de kadınlar için daha fazla yaşam alanı oluşturacaklarını söyleyen Sibel, "Üzerinde durduğumuz projelerimiz var. Burada kadınların emek boyutuyla çalışabilecekleri, içinde yer alabilecekleri alanlar oluşturacağız. İleriki süreçte belki bir mandıra, tarlalar, bağ ve bahçeler yapıp burada zamanının çoğunu evde geçiren kadınları buralarda yaşama katmaya çalışacağız. Hem emek boyutuyla hem toplumsal cinsiyet boyutuyla hem de kadın bilinci boyutuyla örgütlenmeleri yapacağız. Kadınlar olarak birbirimize dokunacağız ve aslında şuan yaşadığımız sürece de bağlı olarak kendimizi neresinde görüyoruz, kadınlar olarak ne yapıyoruz bunu sorgulayacağız. Özellikle Bismil Diyarbakır'ın diğer bazı ilçeleri gibi biraz kendi içine kapanık ve kadın örgütlenmesinin az olduğu bir yerdir. Bismil'de kadın örgütlülüğümüzü daha çok büyüteceğiz. Bu toprakların ve doğanın asıl sahibi biz kadınlarız ve bize ait olan özgür yaşamı tüm kadınların hayatına sokacağız" diye belirtti.