Sebahat Tuncel’e 150 yıla kadar hapis istemi

17:36

AMED – Darp edilerek gözaltına alınan ve Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında hazırlanan iddianamede 150 yıla kadar hapsi istendi.

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, 4 Kasım günü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını protesto ettiği sırada darp edilerek gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Sebahat, Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Burada da tecrit altında tutulun Sebahat hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede “Örgüt üyeliği” ve 16 kez “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesi ile 150 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianameye ilişkin bilgi veren Avukat Şivan Cemil Özer, 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığını belirterek, “150 yıl ile yargılanıyor. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyesi olması sebebiyle, DTK'nın da örgüt projesi olduğu gerekçesiyle ‘örgüt üyeliği’ suçunun oluştuğu iddianamede yer aldı. Ayrıca yapmış olduğu 16 basın açıklaması ile de örgüt propagandası’ yaptığı öne sürüldü" dedi.

Sebahat Tuncel'in katılmış olduğu tüm basın açıklamalarının siyaset noktasında yapılan açıklamalar olduğunu belirten Şivan, "Parti meclisinde basına vermiş olduğu demeçler, parti meclis toplantıları öncesinde yapmış olduğu konuşmaları bunun yanı sıra haber ajanslarına, gazete ve televizyonlara vermiş olduğu demeçlerde kullandığı sözler nedeniyle de örgüt üyeliğinden yargılanıyor"diye belirtti.

Sebahat Tuncel'in yargılanmasının kabul edilebilir bir durum olmadığının altını çizen Şivan, “Siyasetçilerin konuşmasından daha olağan bir durum yoktur. Konuşur ve çözüm üretirler. Hiçbir zaman şiddeti öven bir ifade yoktur” dedi.

Tamamen barışçıl ve toplumsal sorunların çözümüne odaklı, çözüm arayışı içinde projeler üreten bir siyasi anlayışı var DBP'nin. Eşgenel başkanımızın konuşmaları da bu çerçevede yapılmış konuşmalardır" ifadelerinde bulundu.