Kültürü yaşatmakta kararlı olan kadınlar yüksek vergiden şikayetçi
09:19
ANKARA - Kendi küçük tarihi dükkanında eski ve sandıklarda unutulmak için bekletilen yöresel kumaşları değerlendiren Kültür Bakanlığı İğne Oyası Sanatçısı Mukadder Durukan, birçok kadının üretken olduğunu ama istenen yüksek vergilerden kaynaklı gelenek ve görenekleri, kültürü geleceğe aktaran atölyeleri açmaya cesaret edemediğini belirtti.
Ankara’nın en eski yerleşim yeri olan Kale Mahallesi’nde tarihi, ahşap yapıların her birinde özellikle kadınlar geri dönüşüm atölyelerinden organik ürünlere, takı atölyelerinden yöresel kıyafetlere kadar birçok şey üretiyorlar. Kentsel dönüşüm ile restorasyonla girişimcilere açılan tarihi yerde kadınların birçoğu Kültür Bakanlığı sanatçısı ve ilk etapta vergiye tabi tutulmuyorlar. Kültür Bakanlığı İğne Oyası sanatçısı Mukadder Durukan, “Devlet girişimci kadına destek olmak istiyor. Ben Kültür Bakanlığı İğne Oyası sanatçısı olduğum için vergiden muafım. Ama şimdi burayı açınca, 'yok vergiye tabi ol' dediler. Ama bu girişimci kadına destek değil eziyettir” diye konuştu.
‘Önce öğrendim sonra eğitimini verdim’
30 yıl önce "Evde boş kalmayayım" diyerek terziliğe başladığını belirten Mukadder, terzilik eğitimi almak için kurslara gittiğini ve daha sonrasında da kendisinin başkalarına eğitim verdiğini ifade etti. Mukadder, "Olgunlaşmayı öğrendim. Sonra oraya gittim ve dikişin daha iyisini öğrendim" diye konuştu.
‘Unutulan kumaşları değerlendiriyorum’
Eski ve sandıkta unutulmaya bırakılmış olan her kumaşı değerlendirdiğini, onları yeniden kullanılmaya hazır hale getirdiğini ifade eden Mukadder, 20 yıl ev tekstili üzerinde çalıştığını ama en çok el dokumaları ile otantik kıyafetler dikmeyi sevdiğini dile getirdi. Mukadder, "Dükkânımın olduğu yer çok keyif aldığım, huzurlu bir yer. Burada otantik kıyafetler dikiyorum, el dokuma kumaşları değerlendiriyorum. Ben Nallıhanlıyım, oranın yöresel kumaşları var, onları da değerlendiriyorum" şeklinde konuştu
‘Vergi girişimci kadına destek değil eziyettir’
"Devlet girişimci kadına destek olmak istiyor. Ben Kültür Bakanlığı İğne Oyası sanatçısı olduğum için vergiden muafım. Ama şimdi burayı açınca, 'yok vergiye tabi ol' dediler. Ama bu girişimci kadına destek değil eziyettir" diye konuşan Mukadder, birçok kadının böyle ürettiğini ama istenen vergilerden kaynaklı cesaret edemediklerini vurguladı. Kendilerinin ve işletmeci birçok kadının para kazanmaktan çok kültürel değerleri yaşatmak adına çabaladıklarına dikkat çeken Mukadder, gelenek ve göreneklerinin geleceğe aktarılması için çalıştıklarını ama vergilerle engel olunduğunu söyledi.