PORTRELER Yazdır Kaydet

Rojava Devrimi'nin emekçisi Mamoste Jinda

Portreler
Ekim 05 / 2016


 

 
 
Ronîda Hacî/JINHA 
 
TIL TEMIR - Rojava Devrimi'nin ilk örgütleyicilerinden ve YPJ'nin ilk kurucularında olan Naile Yûsif (Jinda Ronahi) 4 yıl önce çetelere karşı mücadelede yaşamını yitirdi. Aynı zamanda öğretmen olan Jinda bir devrimin emekle ve direnişle örüleceğini yaşamı ile öğretti. 
 
Ortadoğu'da kadınların toprağını ve kimliğini savunma için oluşturduğu özsavunma deneyimi YPJ, tüm dünyada yakından takip ediliyor.  YPJ'nin ilk kurucularından olan öğretmen Naile Yûsif (Jinda Ronahi) yaşamı ve mücadelesi ile Rojava Devrimi'nin öncülerindendi. 6 Ekim 2013 yılında Efrin Kantonu'nun Şerewada kasabasına bağlı Cindo Qestel köyünde El Nusra çetelerine karşı verilen mücadelede yaşamını yitiren Jinda'yı ölüm yıldönümünde ailesi anlattı.  
 
YPJ'nin kurucularındandı
 
Jinda 1980 yılında Til Temir kasabasında dünyaya geldi. 18 yaşından itibaren aktif siyasetin içinde yer alan Jinda, 2012 yılında başlayan Rojava Devrimi ile birlikte özsavunma güçleri içinde yer alan Jinda YPJ'nin ilk kurucuları arasında yer aldı. 
 
Mamoste Jinda 
 
Jinda'nın annesi Hamdiye Kotê, küçüklüğünde itibaren eşitlikçi ve paylaşımcı bir yanı olduğuna işaret ediyor. Kızının eğitimci olduğunu anlatan Hamdiye, "Kürtçe konuşmayı ve Kürtçe konuşmaktaki ısrarı tüm aileyi etkiledi. Asimilasyona karşı çocukken bile çocukları etrafına toplar ve onlara ders verirdi. Aynı zamanda iyi bir siyasetçiydi. Rojava'da üç kantonda da çalışma yürüttü. Son olarak Efrin'e giderken vedalaştık ve 'eğer şehit düşersem, arkamdan güçlü olmanı istiyorum' diye vasiyet etti. O sözleri her zaman aklımda" diye konuştu. 
 
'Kadınların üzerinde emeği çok' 
 
Kızkardeşi Çınar Kute ise çocukluk anılarını paylaştı. "Çok zeki hepimizin önünde olan biriydi, o yüzden erken politikleşti. Hepimizin mamostesi oldu" diyen Çınar, "Rojava'da bir çok kadında emeği vardı. Yüzlerce kadını eğitti, onları devrime kattı. Rejimin ağır saldırıları altında bile politik duruşunda ve kadınları eğitmekten hiç vazgeçmedi" diye belirtti. 
 
'Onun izinden yürüdüm' 
 
Jinda'nın ardından devrime katılanlardan Jinda Raperin Yusif  ise "mamostem" diye bahsettiği Jinda'yı şöyle anlattı: "Evden 18 yaşında ayrılmıştı, ben küçüktüm yıllar sonra o eve geldiğinde ben 18 yaşındaydım. Her davranışını izliyordum, benim rol modelim olmuştu ve kendi kendime onun izinden yürümeye söz verdim. Efrin'e giderken son kez gördüm bizden hatır istedi. Ablam benim için bir kahramandı ve hep öyle kalacak. O ve onun gibiler bize Rojava'yı armağan etti onu korumak ve geliştirmek bizim görevimiz." 
 
Bir kalem ve vasiyeti 
 
Erkek kardeşi Azad Yusif'da mamoste Jinda'nın ona aldığı kalemi göstererek, "Küçüktüm gittiğinde sonra eve geldiğinde beraber çarşıya gittik ve bana bir kalem aldı, 'bu kaleme sahip çık' dedi. O zaman anlam verememiştim ama şimdi anlıyorum. Bana okuyup halka yararlı biri olmamı öğütledi. Bende onun gösterdiği yolda ilerliyorum" diye kaydetti. 
 
(fk)