PORTRELER Yazdır Kaydet

Cesaretiyle çetelere korku salan Evin Hesekê

Portreler
Ekim 16 / 2016


 

 
Ebîr Ehmed-Lava Sîrac/JINHA
 
HESEKÊ - Evîn Hesekê'yi (Henadi ibrahim Hesen) çevresindekiler güler yüzüyle tanıdılar, o herkesin kalbinde yer edinerek herkese güç ve moral kaynağı oldu. "Onun en belirgin özelliği cesaretiydi" diyen annesi Ixlas Yusuf, "Kızımla başım dik çünkü kızım ülkesini savunurken şehit düştü. Bu benim için onur ve gururdur" dedi.
 
Evin Hesekê (Henadi Ibrahim Hesen) 1998'de  Cizîr Kantonu'nun Hesekê kentine bağlı Kelasê Mahallesi'nde dünyaya gelir. Evin'in annesi Filistinli bir Arap, babası ise Hesekê Araplarından. El Hesen ailesi 3 kız, 2 erkek çocuklarıyla birlikte çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu bir mahallede yaşamlarını sürdürmekteler. Evin 6 yaşında 'Şehid Rufeyda Islamiya Okulu'nda öğrenimine başlar. Küçük yaşta Arap öğretmenlerin Kürt öğrencilere olan yaklaşımlarına tanıklık eder. Kürt arkadaşlarına yapılanlara kayıtsız kalmayan Evin, okulunu yarıda bırakarak tepkisini koyar. Kız kardeşi Semah Hesen, "Biz onun okumasını ne kadar istediysek de onu ikna edemiyorduk. İlkokula kadar okudu ve okulu bıraktı" diye belirtti.
 
'Ablamdan etkilenerek YPJ'ye katıldım'
 
Ablasının toplum içerisinde her zaman şen şakrak olduğunu ifade eden Semah, "Her zaman bize türkü söylerdi, halay çekerdi. Onun istemi Hozanlıktı. Çevresindeki herkes onu çok severdi. Ben de ondan güç ve moral alırdım" diye belirtti. Yoksulluk nedeniyle evlerini Suriye'nin Lazkiye kentine taşındıklarını belirten Semah, "Burada çalışmaya başladık. Evin de kardeşleriyle birlikte çalışıp aileye yardım ediyordu. İki yıl kaldığımız Lazkiye'den, Rojava'daki devrim süreciyle birlikte ailem Hesekê'ye geri dönme kararı aldı" şeklinde konuştu. Evin'in YPG ve YPJ'den etkilendiğini kaydeden Semah, "Evin 2015 yılında YPJ'ye katılma kararı aldı. Kod ismini Evin Hesekê olarak belirledi. Ben de ondan etkilenip daha sonra YPJ'ye katılma kararı aldım" ifadelerinde bulundu. 
 
'En dikkat çekici özelliği cesaretiydi' 
 
Evin'in annesi  Ixlas Yusif da kızı hakkında hissettiklerini şu sözlerle paylaştı: "Bizim ve Kürt komşularımızın arasında büyük bir saygı ve sevgi vardı. Biz Baas rejiminin Kürtler üzerindeki baskılarını kendi gözümüzle görüyorduk. Evin Kürt çocuklarıyla birlikte büyüdü. O, kardeşleri arasında en akıllı ve çalışkan olandı. Çevresindeki insanları çok severdi. Bunun için herkesin kalbinde ayrı bir yeri vardı. En dikkat çeken özelliği ise çok cesaretliydi. Bir şeye ihtiyacı olduğunda geç saatlerde bile tek başına çıkıp işini halletmeden de dönmezdi." 
 
'Kızım ülkesini savunurken şehit düştü'
 
Rojava'da kadınlar öncülüğünde gelişen devrim sürecinde, kızlarının YPJ saflarına katılım sürecini anlatan anne Ixlas, "Evin kız kardeşi Semah ile birlikte siyasi ve askeri eğitime katıldı. Böylece onlar, YPJ içinde yeni bir yaşamla da tanışmış oldular. Farklı arkadaşlıklar edindiler. Evin güler yüzüyle arkadaşlarını kendine bağladı. Coşkuyla eğitime katıldılar. Savaşa gitmek istiyordu. Şehit Rubar Qamişlo hamlesinde rejime karşı savaştı. Evin, Ekim ayının 2015 yılında Hesekê'ye bağlı Xiweran Mahallesi'nde çetelerle girdiği bir çatışmada yaşamını yitirdi. Bu bizi çok etkiledi. Cenaze merasimi Şehid Dijwar Dawudiye köyünde büyük bir törenle yapıldı" şeklinde konuştu. 
 
Kızıyla gurur duyduğunu belirten Ixlas, "Kızımla başım dik. Kızım ülkesini savunurken şehit düştü. Kanı bu ülke için döküldü. Bu benim için onur ve gururdur" diyerek, sözlerini noktaladı.
 
(pk/mg)