Diyarbakır Tabip Odası uyardı

16:30

JINHA

AMED - DAİŞ'in Musul'da kükürt fabrikasını ateşe vermesi ile birlikte ortaya çıkan dumanın bölge kentlerini etki altına almasına dair açıklama yapan Diyarbakır Tabip Odası, yurttaşları yağmurla temas etmemeleri konusunda uyardı.

Diyarbakır Tabip Odası, Musul'da DAİŞ'in bir kükürt fabrikası ve bölgede bulunan petrol kuyularını ateşe vermesi sonucu ortaya çıkan duman ve içeriğinin yaydığı tehlikelere karşı yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, yayılan dumanın risk teşkil ettiği, esen rüzgârlarla birlikte bu içeriğin yayıldığı belirtilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Hava Kalitesi İzleme İstasyonları'nın bölgeye ilişkin ölçümleri günlerdir vermediği kaydedildi.

'Solunum yolları hastalıklarına neden olur'

Açıklamada solunum sistemi üzerinde olumsuz etkilerin ortaya çıkacağına dikkat çekilerek şöyle denildi: "Türk Toraks Derneği, kükürt fabrikası yangınında en çok ortaya çıkması beklenen kükürt dumanı ve oluşturacağı bulutun, insan sağlığı için tehlike arz ettiğini, bölgeye yakın sınır illerimiz olan Şırnak ve Mardin'in beklenen rüzgar nedeniyle risk altında olduğunu; yanma sonucunda oluşan kükürt bulutlarının rüzgarın etkisi ile güney sınırımızdaki yerleşim bölgelerine zehirli kükürt dioksit gazı ve diğer zehirli kükürt bileşiklerini taşıyacaklarını; kükürt dioksit gazının yoğun olarak solunmasının ani solunum sistemi hastalıklarına neden olacağı, süreğen solunum yolu hastalığı olanlarda ise ağır hastalık tablolarının oluşumunu tetiklemesi bakımından tehlike oluşturacağı ifade edilmektedir."

'Daha da tehlikeli hal alıyor'

Açıklamada solunum sistemi dışında, kükürt dioksit düzeylerinin artması ile özellikle kalp krizlerinin ve buna bağlı ölüm olaylarının ortaya çıktığının bilimsel çalışmalarda gösterildiği kaydedildi. Bölgenin sadece kükürt dioksit tehlikesi altında olmadığının altı çizilen açıklamada, "Aynı zamanda petrol kuyularındaki yangın nedeniyle açığa çıkan kirleticinin havada bulunan kükürt dioksit gibi diğer kirleticiler ile etkileşime girerek daha da tehlikeli hal aldığını, kalp krizleri, felç, inme, akciğer hastalıkları ve kanser gelişimine neden olacağını belirtmektedirler. Ayrıca kükürt dioksitin yağmurla birleştiğinde sülfürik aside dönüşeceğinden toprakta da risk oluşturacağı ve tarım arazileri, bitki örtüsü ve hayvanların da tehlike altında olduğu/olacağı ifade edilmektedir. Özellikle kalp hastaları, akciğer hastaları, çocuklar, gebeler ve kronik hastalığı olanların risk altında olduğunu belirtilmektedir" denildi.

'Bölge tabip odaları olarak halkımızı uyarıyoruz'

Mümkün olduğunca yağmurun başladığı ilk dakikalarda yağmur ile temas edilmemesi uyarısı yapılan açıklamada, "Kapalı mekanlarda kalmaları, varsa hayvanlarının yağmur ile temasının önlenmesi sağlık açısından olası olumsuz etkilerin meydana gelmesini en aza indirecektir. Yağmur ile temas edilmesi durumunda nefes darlığı, boğazda yanma, gözlerde yaşarma, deride kızarıklık benzeri şikayetlerin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneririz" diye belirtildi.

'Yetkilileri göreve çağırıyoruz'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Hava Kalitesi İzleme İstasyonları'nın web sitesinde bölgeye dair günlerdir ölçüm verilerinin paylaşılmadığı ifade edilen açıklamada, bunun endişe verici olduğuna dikkat çekildi. "Her ne kadar bu aksama, internet erişiminin bölgedeki kesintisine bağlansa da resmi kurumlarda internet erişiminin olduğu bilinmektedir" denilen açıklamada, "Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği'ne göre kükürtdioksit, azotdioksit ve ozon için uyarı eşikleri aşıldığında kamuoyuna sunulacak asgari veriler nettir. Bunlar konsantrasyonlardaki değişimler ile bu değişimlerin sebepleri, ilgili coğrafi alan, ortaya çıkış süresi, hassas olan nüfus tipi ve hassas nüfus için alınacak önlemlerdir. Halk sağlığı için büyük tehdit oluşturan bu durum nedeniyle yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz. İlgili yetkilileri asit yağmurlarını oluşturacak kirleticileri özenli bir şekilde ölçmeye, acilen bölgede devre dışı olduğu bildirilen kirletici ölçüm cihazları devreye koymaya çağırıyoruz. Bölgeden sağlıklı bilgi akışı sağlayacak ölçüm ve risk analizi yapılarak sonuçların bölge halkı ile anlık olarak etkili ve doğru bir şekilde paylaşmaya, olası olumsuz etkilere karşı acilen önlem almaya çağırıyoruz" ifade edildi.

gc)