Çocuğunuz gece horluyorsa geniz eti olabilir

10:07

MERSİN - Dr. Şahin Toprak, erken çocukluk dönemi hastalığı olan geniz eti probleminin büyüme bozukluğundan, dikkat eksiliğine pek çok sağlık sorununa neden olabileceği konusunda anne ve babaları uyararak, “Çocuğunuz gece horluyor ve öksürüyorsa geniz eti büyümesi olabilir” dedi.

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Şahin Toprak, çocuklarda sık görülen bir sağlık sorunu olan geniz eti büyümesinin zamanında tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi. Geniz etinin her insanda olduğunu, ancak çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini anlatan Şahin, "Geniz eti büyüdüğü ve iltihaplandığı zaman; burundan nefes almada güçlük, sürekli ağızdan nefes alma, uyku sırasında horlama, sesli soluma ve nefes tutma gibi belirtiler görülür. Eğer kulak ile ilgili sorunlara da yol açmışsa kulakta kaşıntı hissi, duymakta zorlanma gibi belirtilere sebep olabilir" diye belirtti.

'Çocuklarınızın yanında sigara içmeyin'

Geniz eti büyümesinin çocuklarda uyku bozukluğunu etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu kaydeden Şahin, "Geniz eti problemi ihmal edildiğinde; enfeksiyon hastalıkları, sinüzit, ortodontik bozukluklar, büyüme geriliği, dikkat eksikliği ve ona bağlı okul başarısızlığı gibi pek çok sorunu beraberinde getirir. Çocuğun yanında içilen sigara geniz eti sorununa neden olabilir. Çocukların yanında sigara içilmemesi gerekiyor" uyarısında bulundu.

'Korkulacak bir ameliyat değil'

Geniz eti büyümesi tedavisinde ilaç ve ameliyat seçeneklerinin uygulandığı bilgisini veren Şahin, şunları belirtti: "Antibiyotik tedavisine başlanmadan önce hastalığa neden olan mikrobun tipinin belirlenmesi gerekir. Eğer iltihaplanma sık sık tekrarlanıyorsa, geniz eti, artık koruyucu olmaktan çıkıp zarar veren bir yapı haline gelmeye başlar. Bu gibi problemler KBB uzmanınızın uyguladığı tıbbi tedavilerle düzeltilemiyorsa operasyonla geniz eti alınmalıdır. Kulak problemi de oluşmuş ise beraberinde kulaklara da girişim uygulanmalıdır. Bu operasyon sırasında bademcikler, çok önemli bir sorun teşkil etmedikçe alınmaz. Bademcik ve geniz etinin alınması halinde savunma sisteminde bir defekt oluşmaz ve bu dokuların görevini başka yapılar üstlenir. Geniz eti operasyonu korkulacak bir ameliyat değildir. Ancak her ameliyat çocuk ve ebeveynler için genellikle korkutucu gelebilir.

Hastaya ve yakınlarına nelerle karşılaşabilecekleri anlatılarak ameliyata hazırlanmasına yardımcı olunur. Geniz eti ameliyatı, hasta kısa bir süre anestezi uzmanı tarafından uyutularak ağzı içinden müdahale ile dışardan herhangi bir kesi yapılmaksızın tamamlanır. Ameliyat sonrası solunum güçlüğü ve kanama belirtisi takip edilerek 4-5 saat gözetim altında tutulduktan sonra hasta evine gönderilebilir. Ameliyat sonrası birkaç gün önerilen yumuşak gıda diyeti uygulanır. Oluşabilecek kanama kontrolü için hastanın yan yatırılması önerilir. Ameliyat sahasının tamamen düzelmesi 2-3 haftayı bulur."