ŞİDDET ÇETELESİ Yazdır Kaydet

Erkekler Nisan'da 22 kadını katletti, 10 kadının ölümü şüpheli

Şiddet Çetelesi
Mayıs 04 / 2015


 
JINHA 
 
İSTANBUL - Medyanın haberlerinde yapılan derlemeye göre erkekler Nisan ayında 22 kadını katletti. Yine 10'a yakın kadın ise 'intihar' olarak kayıtlara geçti ancak şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 
 
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun hazırladığı kadın cinayeti verilerine göre, Nisan'da 22 kadın erkekler tarafından katledildi. Platform verilerine göre; en çok kadın cinayeti İstanbul’da işlendi, İstanbul’u, Ankara, Adana ve Uşak takip ediyor.  Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun hazırladığı rapora göre, öldürülen kadınların yüzde 27’si boşanmak veya ayrılmak istedikleri için yaşamlarını kaybettiler. Kadınların yüzde 22’si “kıskançlık” bahanesiyle öldürülürken yüzde 9’u kendi hayatlarına dair karar vermek istedikleri için öldürüldü. 
 
Nisan ayında öldürülen kadınların yüzde 5’i tecavüze direnme nedeniyle ve yine yüzde 5’i ekonomik sebepler nedeniyle öldürüldü. Bilinmeyen, aydınlatılmamış kadın cinayetlerinin oranı ise yüzde 32. Kadınların yüzde 23’ü kocası, yüzde 9’u eski kocası ve yüzde 14’ü erkek arkadaşı, yani en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürüldü. Yüzde 31’inin ise kimler tarafından öldürüldüğü belirsiz. Nisan ayında öldürülen kadınlar en çok ateşli silah ve kesici aletler kullanılarak öldürüldü. Platform Nisan ayında, kadınların Türkiye’nin dört bir yanında kadın katillerine ağırlaştırılmış müebbet için meydanları doldurmasının etkisiyle kadın cinayetlerinin gerilediğini savundu. 
 
Öte yandan yine medyaya yansıyanlardan toplanan verilere göre Nisan ayında en az 10 kadın kayıtlara 'intihar' olarak geçen şüpheli ölümle yaşamını yitirdi. 
 
(fk)