Lazutlar Fadime'nin emeği ile hazırlandı

09:40

JINHA

RİZE - Laz halkının "lazut" ismini verdiği mısırın Doğu Karadeniz'deki hasadı sona erdi. Ardeşen'deki tarlasında elleriyle ektiği mısırları toplayan Fadime Atagün, "Bunların hepsi kış hazırlığı, daha çok iş var" diyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin verilerine göre 2015 yılında Türkiye'de mısır üretimi ilk kez 6 milyon tonu aştı. Bu mısırların yüzde 13 ise Karadeniz bölgesindeki illerden elde edildi. Mısır üretiminde 2016'ya dair üretim verileri henüz açıklanmadı ancak Doğu Karadenizliler Lazlar'ın "lazut" olarak adlandırdığı mısırların hasadını çoktan yaptı. Rize'nin Ardeşen ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki Fadime Atagün de mısır hasadını tamamlayıp köydeki tarihi evine asanlardan.

Bir yandan da çorap örüyor

Evine yaklaşık 45 dakikalık mesafedeki mısır bahçesine hasat için giderken bile boş durmayan Fadime, bir yandan torunları için çorap örüyor. Kadının toprakla bağını ve deneyimlerini paylaşa Fadime, "Hangi ağaç ne zaman çiçek açar?", "Çay tohumu ne zaman toplanır?", "Kiviye nasıl bakım yapılmalı ki iyi ürün ortaya çıksın?" sorularına en iyi yanıt olacak insanlardan. Doğada yaşayan hiçbir canlıdan korkulmaması gerektiğini de yine Fadime öğretiyor.

Esas işler eve taşınınca başlıyor

Köpeği Cesur'la vardığı mısır bahçesine mısır tohumlarını Mayıs ayında kazmış Fadime. Bunu tatlı bir gülümseme ile anlatan Fadime, bir yandan mısırları köklerinden kesmeyi ihmal etmiyor. Akşam saatleri ile birlikte bahçedeki hasadı bitiren Fadime'ye mısırları mahalledeki eve taşıması için oğlu Engin yardımcı oluyor. Yaklaşık 10 sepetlik mısırlar araçla eve taşınınca esas işler başlıyor. Fadime bir kısmını özenle ayıklıyor içlerini açıp tek tek hepsine bakıyor. Mısırları ikiye ayırıyor. Bir kısmını kuruması için evinin direklerine asarken bir kısmını da tek tek ayıklıyor. Çünkü bu mısırlardan mısır unu yapılacak. Tane tane haline getirdiği mısırları tepsiye koyan Fadime, tepsiye iyice yerleşmeleri için ellerini mısırlarının üzerinde gezdiriyor. Daha sonra köyde bulunan değirmene götüreceği mısırları buradan öğüttükten sonra mısır unu yapacağını söyleyen Fadime, köydeki kış hazırlıklarının hiç bitmeyeceğini söylüyor.