Zinet yün yorgan geleneğini sürdürüyor

09:20

WAN - Yün yatak, yastık ve yorgan yapma geleneğini günümüzde de sürdüren Zinet Banat, kış aylarının gelmesi ile yorgan dikmeye başladı.

Kadının elinin değmesiyle bin bir emekle dikilen el yapımı yün yorganlar havaların soğumasıyla yapılmaya başlandı. Hemen hemen tüm evlerde yünden yapılmış yatak, yorgan ve yastıklara ayrılmış bir alan görmek mümkün. Koyundan elde edilen yün, kırpılmasının ardından çeşitli işlemlerden geçirilip yorgan, çorap, halı ve çanta yapılıyor. Van'da da uzun zamandır yorgan yapımı ile uğraşan Zinet Babat (45), yünleri ilk önce dere kenarına götürüp yıkadıktan sonra, kuruması için güneşte beklettiğini ve ardından çırptığını söyledi. Daha sonra bu yünlerden yorgan ve yastığın yanı sıra halı, çanta ve çorap yaptığını belirten Zinet, eski zamanlarda yünden elde edilen iplerden gömlekte yapıldığını hatırlattı.

'Çünkü bir tarihtir'

Yün işlemesinin Kürt kadınlarından süre gelen bir gelenek olduğunu dile getiren Zinet, bu geleneği küçük yaşlarda öğrendiğini söyledi. Zinet, "Ben küçükken yaşlılarımızın öncülüğünde köydeki tüm kadınlara öğretildiğini hatırlıyorum. Ben de onlardan öğrendiğimi uygulayıp çocuklarıma öğretiyorum. Çünkü bu bir tarihtir, gelenektir" dedi.

'Rahat buldukları yaşam hep sağlıksız'

Elyaf ve kaz tüyünden yapılan yorgan, yastık ve yatakların insan sağlığına zararlı olduğunu söyleyen Zinet, "Şimdilerde kadınlar hep elyaf kullanıyor ama hiç sağlıklı değil. Çünkü ne sıcak tutuyor ne de serin tutuyor. Terlettiğinden dolayı da hastalık yapıyor. Mesela yün yorganlar kışın sıcak tutar yazın serin ve daha sağlıklıdır. Bunlara hiç dikkat etmiyoruz. Her şey elektrikten ve naylondan ibaret olmuş. Eskiye dair hiçbir şey bırakmadılar teknoloji hayat onlara daha rahat geliyor ama ben yine söylüyorum o rahat buldukları yaşam hep sağlıksız" ifadelerine yer verdi.

'Yapımı zor ama yapınca mutlu oluyorum'

Zinet, el emeğinin Kürt tarihinin bir parçası olduğunu kaydederek, "Serhat bölgesi yayla olduğu için soğuk. Biz burada yün yorgan dışında kullanmıyoruz. Düğün yaptığımız zaman çocuklarımıza hediye olarak da veriyoruz. Kadınlara verdiğimiz yorgan sayısı erkeklere verilenlere oranla daha fazla olur. Eve gelen misafirlere özel olarak da ayrı yapılır. Yapımı çok zor fakat uğraşınca çok mutlu oluyorum."