‘Kadınların ilk başvurabilecekleri nokta olmak istiyoruz’

11:28

WAN- Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu, çalışmalarının startını verirken, komisyon başkanı avukat Rabia Özgökçe kadınların ilk başvuru noktası olmayı hedeflediklerini söyledi.

Van Barosu kadın avukatları tarafından Kadın Hakları Komisyonu oluşturuldu. Yaklaşık 30 kadın avukat tarafından oluşturulan komisyon, kadın sorunları ile yakından ilgilenip çözümler üretmek için çalışma yürütecek. Komisyon çalışmalarının startını “Türkiye’de ve yasalarda kadın olmak, şiddetle mücadele ve başvuru alma yöntemleri” konulu seminerle yaparak tartışmalar yürüttü. Kadın Komisyonuna başkanlık eden avukat Rabia Özgökçe, oluşumları hakkında bilgi verdi. Rabia, OHAL ilanından sonra çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile birçok kadın kurumunun kapısına kilit vurulduğuna dikkat çekerek, durdurulan kadın çalışmalarına alternatif olarak Kadın Hakları Komisyonu’nu kurduklarını belirtti. Kadın meslektaşları ile birlikte bir araya gelerek komisyonun oluşumuna karar verdiklerini kaydeden Rabia, komisyonlarının çalışma alanlarının prosedürlerden dolayı daha dar olduğunu ifade etti.

'Şiddet gören kadın karakola, adliyeye gitmekten çekiniyor'

Rabia, Kadın Hakları Komisyonu’nu “Kadın Hakları Merkezi”ne dönüştürmeyi planladıklarını dile getirerek şöyle devam etti: "Biz olası bir baro seçiminde başa kim gelirse gelsin, nasıl bir zihniyet gelirse gelsin merkezin bundan etkilenmesini istemiyoruz. Komisyon kapatılabilir belki ama kadın hakları merkezi açısından böyle bir tehlike olmaz. Şiddete uğrayan bir kadın karakola veya adliyeye gitmekten çekiniyor. İlk başta başvurabilecekleri nokta olmak istiyoruz."

'Elimizden geleni yapacağız'

Kapatılan kadın dernekleri ile birlikte dayanışmayı sürdüreceklerini ve ortak bir projede olmak istediklerini ifade eden Rabia, "Kendi bünyemizde bir arkadaşı istihdam edebiliriz. Bir sosyolog ve psikologun avukat ile beraber çalışarak çözüm üretebileceğini düşünüyoruz. Yani tek başına salt kadın sorununu bir hukukçu çözemez, eksik kalır. Açıkçası her kanaldan yürümeye çalışacağız. Kadın kurumlarının temsilcileri ile bağlantı kurup ya da sokağa inip tek tek bütün kadınlara broşür dağıtarak görünürlüğü sağlamak için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

'Kadın dayanışma merkezi kurma gibi bir hedefimiz var'

Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu’nda yer alan avukatlardan Dilan Ayan da, kadın komisyonun genişlemesi açısından böyle bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Dilan, "Son dönemlerde kapatılan derneklerden dolayı çok müthiş ihtiyacın var olduğunu gördük. Kadın meslektaşlarımızın yanı sıra bir kaç erkek meslektaşımızla bu komisyonu kurmayı planladık. İlk etapta kadın dayanışma merkezi kurma gibi bir hedefimiz var. Fakat bu hedefi gerçekleştirebilmemiz için öncelikle bir eğitime ihtiyacımız var. Meslektaşlarımızın başvuru alma konusunda neler yapması gerekirden yola çıkarak oluşuma ihtiyacımız olduğunu düşündük" diye belirtti.

'Kayyımlardan kaynaklı çalışmalarda eksiklik var'

Dilan, Kadın Hakları Komisyonu’nun ilk adım olarak “Türkiye’de ve yasalarda kadın olmak, şiddetle mücadele ve başvuru alma yöntemleri” konulu semineri Kadın Hareketi Aktivisti Avukat Hülya Gülbahar ve Mor Çatı avukatlarından Meline Çilingir’in katılımı ile bir başlangıç yaptıklarının altını çizdi. Konuşmasının devamında Dilan şu sözleri dile getirdi: "Çalışmalarımıza engel gelir mi bilemiyoruz. Bununla ilgili net bir düşüncemiz henüz oluşamadığından dolayı ilk hedefimiz bu merkezi kurabilmek. Daha sonra ki aşamalarda bu merkezle birlikte en azından belediyeler ile birlikte sığınma evlerini işlevsel hale getirebilmek. Hali hazırda belediyelerde ki kayyımlardan kaynaklı olarak birçok yere baskı söz konusu. Bu yaşanılanlardan dolayı sığınma evleri söz konusu değil şimdilik."

Şiddete maruz kalan kadınlardan söz ederken bunun sadece evlendiği erkek tarafından gelen şiddetle sınırlı kalmadığını vurgulayan Dilan, özellikle OHAL ile birlikte yaşanılan gözaltı ve beraberinde gelen sözlü ve fiziksel uygulamalarında şiddet olduğunu kaydetti. Dilan, bu anlamda kadına yönelik devletten gelen şiddet üzerinde de duracaklarını sözlerine ekledi.